“Gooi een steen na de dag,
zo ver als je kunt.
spoel het zout van je huid,
Doof het vuur.
Volg het spoor wat er ligt,
Zoek niet wat er nooit meer is.
was het zand uit je haar,
geef een naam aan ieder jaar. (..)

reis ver, drink wijn, denk na,
lach hard, duik diep,
kom terug.” – Spinvis, ‘Kom terug’ (2011)

Happy soulsearch season!

Ik deed het in de bloedhete, dampende straten tussen de torenhoge wolkenkrabbers van New York. In een met maanlicht overgoten Turkse baai, met uitzicht op deinende bootjes. Maar ook in Rome, waar ik er misschien nog wel het meeste van genoot omdat de pittige pastakruiden al mijn zintuigen op scherp hadden gezet. Nee, ik heb het niet over spannende en vluchtige avontuurtjes met summer flings, maar over intensieve soulsearches die ik de afgelopen zomers met mezelf beleefde.

Voor Ambitieuze Meisjes Magazine zette ik mijn beste tips op een rij, voor een ultieme summer soulsearch. Of je nu gaat backpacken in Azië of een ‘staycation’ geniet in eigen stad. Want je hoeft niet persé ver te reizen, om dichterbij jezelf te komen.

“soul′-search`ing 

  1. – A close and penetrating analysis of oneself, esp. in an effort to determine one’s true feelings and desires.

 

Do the detox

Dit is misschien wel het lastigste onderdeel van de summer soulsearch maar ook meteen het meest essentiële: neem een pauze van alles wat je zelfinzicht kan vertroebelen. Probeer eens een organic detox (hierover lees je meer in het interview met Snel Fit) als je het aandurft, maar onderga zeker een digital detox!

 

Uit je comfortzone

Doe deze zomer iets wat je nooit van jezelf zou verwachten. Door je eigen verwachtingen te overtreffen kweek je moed, werk je aan je doorzettingsvermogen en wakker je je wilskracht aan. Dat ga je nodig hebben als je straks nieuwe doelen hebt gesteld!

 

Date met jezelf

Dit is de leukste vakantieliefde die je ooit gaat treffen. De eerste date wordt zoals gewoonlijk wel een beetje awkward. Gelukkig weet je zelf vaak al wel een beetje wat je leuk vindt om te doen, nu moet je het enkel alleen leren doen! Het is belangrijk dat je leert om jezelf te inspireren; dat je doorkrijgt waar je ogen van gaan stralen.

 

Zet je zintuigen op scherp

Zorg dat je tijdens je soulsearch al je zintuigen prikkelt. Dit helpt je om op een creatieve manier naar bestaande elementen te kijken. Stel jezelf open om je kinderlijk te verwonderen. Observeer, proef, luister, ruik en bevoel met volle aandacht, alsof je het voor het eerst ervaart. 

 

Get moving

Dagelijks een uur bewegen zorgt ervoor dat je niet te veel in je hoofd blijft zitten en dat je zowel letterlijk als figuurlijk beter in je vel gaat zitten. Vergaap je aan nieuwe uitzichten terwijl je jezelf openstelt voor nieuwe inzichten.

 

Something old, something new

Ga eropuit en ontmoet nieuwe mensen. Je zult verrast zijn door hoeveel inspiratie en nieuwe denkrichtingen je kunt halen uit hun verhalen. Maar voer ook goede gesprekken met familie en vrienden. Mensen die jou (bijna) net zo lang kennen als jij jezelf kent zien ook jouw blinde vlekken.

 

Kijk terug 

Ontevreden in je werk? Ook al ben je in de vakantiemodus; pak je CV of portfolio er eens bij. Kijk eens goed naar wat je de afgelopen jaren allemaal hebt gedaan. Probeer hier een lijn in kunt ontdekken door voor jezelf op te schrijven wat je uitdagend en vooral ook leuk vond aan deze ervaringen. Dit brengt je dichterbij je dat stipje aan de horizon waar je vanaf je strandstoel op uitkijkt. 

 

Laat los

Neem de tijd om een 360 graden scan te maken van de belangrijkste factoren in je leven. Waar ben je tevreden over, maar ook; waarover niet. Kun je dat veranderen en ombuigen naar iets positiefs? Maak daar dan een concreet plan voor, inclusief een tijdspanne die je jezelf daarvoor geeft. Spreek met jezelf af dat als de situatie naar die periode niet verandert is dat je ermee kapt. Onthoud: stoppen met iets dat niet (meer) werkt is ook succesvol zijn!

 

Leg alles vast 

Of je nu graag schrijft of meer een Instagram addict bent; zorg ervoor dat je je soulsearch vastlegt. Niet alleen omdat het vastleggen van je ervaring je helpt om het met nog meer aandacht te beleven op het moment zelf. Het levert tevens een handig naslagwerk op voor de toekomst en dat je helpt om later nog eens terug te denken over wat je hebt geleerd. En het dient ook meteen als inspiratie voor je volgende summer soulsearch; je bent immers nooit uitgeleerd!