Hand-in-handleiding is ontwikkeld om het gesprek rondom taboe-onderwerpen op gang te brengen en het contact binnen sociale netwerken in stand te houden. de verstrekker (hoofdpersoon) en de ontvanger (naaste) werken samen aan een optimaal sociaal, emotioneel en psychisch welbevinden.

Jong En Kanker, Hoe Ga Je Daar Mee Om?

De eerste Hand-in-handleiding -door patiënten, voor naasten- werd ontwikkeld in samenwerking met AYA’s van (o.a.) het Radboudumc. AYA staat voor het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ platform (meer info: www.aya4net.nl ).

Kanker heeft grote impact op het dagelijks leven, waaronder op sociaal contact. Niet iedere patiënt vindt het even makkelijk om de diagnose kenbaar te maken, ook ervaar je weleens moeite om naar hulp te vragen en/of aan te geven wat er (tijdelijk) veranderd is. Als naaste is het soms lastig in te schatten waar je naar kan en mag informeren, je worstelt met de vrees om iets verkeerd te zeggen of iets pijnlijks te benoemen en je weet niet goed wat je kunt doen of juist beter kunt laten. “Was er maar een handleiding; hoe ga je om met mensen met kanker”, verzuchtte vele AYA’s. Die is er nu. Een Hand-in-handleiding met grote impact, in een klein pocketformaat. Eenvoudig in elkaar te zetten door patiënten, handig om te ontvangen en mee te dragen voor naasten.

“Het idee voor Hand-in-handleiding ontstond toen mijn vriend Joy kanker kreeg. Ik ondervond dat het niet alleen lastig was voor hem als patiënt om over zijn diagnose te praten, maar ook voor zijn omgeving om naar de gevolgen hiervan te vragen. Naasten vinden het vaak lastig om in te schatten waar je naar kan en mag vragen. Zij voelen de vrees om iets verkeerd te zeggen of iets pijnlijks te benoemen. Ook is het soms moeilijk om in te schatten waar iemand bij geholpen kan worden en waar hij of zij juist de ruimte gelaten moet worden. Op basis van mijn persoonlijke ervaringen als naaste en mijn bevindingen als onderzoeker ontwikkelde ik de eerste Hand-in-handleiding voor het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ platform.” 

Lotte ontwikkelde Hand-in-handleiding tijdens de Master Crossover Creativity (HKU, 2016). Vanuit het Radboudumc deed zij design research naar de verbetering van de psychosociale zorg voor jong-volwassenen met kanker, door toepassing van principes uit de psychologie van de Levenskunst. Dit resulteerde in een communicatie-interventietool die het sociaal, emotioneel en psychisch welbevinden van patiënten optimaliseert.

Als Ontwerpend Onderzoeker beluistert en observeert Lotte doelgroepen om de impact in kaart te brengen die stigma’s rondom lichamelijke en geestelijke ziekte en gezondheid op het dagelijks leven hebben. Met Hand-in-handleiding biedt Lotte een praktische en laagdrempelige tool om het gesprek rondom lastige onderwerpen makkelijker te maken.

Kijk hier voor meer informatie en de download-link naar de hand-in-handleiding.