Brood op de plank: Ontbijtsessie lancering Wereldbevolkingsrapport 2017

‘Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en kansen en mogelijkheden voor vrouwen om keuzes te maken in seksualiteit en het krijgen van kinderen dragen bij aan welvaart voor iedereen.’ Dat is de voornaamste conclusie van het Wereldbevolkingsrapport 2017 van de VN-bevolkingsorganisatie, UNFPA, dat op 17 oktober wereldwijd werd gelanceerd. In Nederland overhandigde Rutgers het Wereldbevolkingsrapport samen met Arthur Erken (UNFPA) aan Reina Buijs (plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Ongelijkheid rond seksualiteit en vrijheid om keuzes te maken zijn verbonden aan economische en sociale ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en in het onderwijs.

  • Wereldwijd hebben veel vrouwen geen of onvoldoende toegang tot anticonceptie. Meisjes kunnen veel minder vaak beslissen over hun eigen toekomst.
  • Jonge meisjes die zwanger zijn, hebben een veel grotere kans om van school af te moeten dan meisjes die dat niet zijn.
  • Als meisjes hun school af kunnen maken, hebben ze meer kans in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. De vicieuze cirkel van armoede die vaak van generatie op generatie overgaat, kan zo doorbroken worden.

Reina Buijs (min BuZa) en Arthur Erken (INFPA) (foto: Jacqueline Dersjant)

(Op de foto Reina Buijs en Arthur Erken – foto’s: Jacqueline Dersjant)

Lees hier de recap op rutgers.nl